De Leeuw door Bart en Luuk H
De leeuw is een groot roofdier. Hij heeft een soepel lichaam waarmee hij vele dingen kan. Ook kennen we de leeuw door zijn kracht en woest gedrag, daarom noemen we de leeuw ook wel de “Koning de dieren”. De leeuw behoort bij de katachtige. Die katten familie kun je in twee groepen delen: de kleine en de grote katten bijv. poes/ tijger. Ze hebben dus vele dingen gemeen, een ruwe tong kunnen hun nagels intrekken enz. De leeuw is een zoogdier met een mooie vacht, het zijn goede jagers. Zijn sterk gespierde lichaam heeft een flexibele ruggengraat, maar de staart is een heel belangrijk onderdeel van zijn lichaam. Met de staart houd hij zich in balans of hij nu rent, loopt, klimt of zwemt. Zwemmen doet hij alleen in een noodgeval, want net zoals de kat houd hij niet van water.
De jacht van de leeuw
De jacht wordt in de ochtend gedaan, omdat het koudste deel van de dag is. De jacht wordt gedaan door de leeuwinnen, zij jagen meestal in groepen, maar soms ook alleen ziet een leeuw(in) een klein prooidier. Dan jaagt hij er zelf op, is het een groot prooidier dan waarschuwt hij de groep. De leeuwinnen hebben (als ze samen jagen) een tactiek ontwikkeld. Die gaat als volgt: een van de leeuwinnen sluipt om het prooidier heen, tegelijk leiden andere leeuwinnen de aandacht af, ze maken zich goed zichtbaar en omsingelen de prooi, dan rennen er een paar leeuwinnen opeens op de prooi af, de prooi schrikt zich rot rent de andere kant op precies in de klauwen van andere leeuwinnen.
Grootte en gewicht
Leeuwen zijn kleiner dan tijgers. Een volwassen leeuw weegt ongeveer 250 kilo. Een tijger 300 dus er is veel verschil. Een leeuw is 2 meter en een tijger 3 meter. Een leeuwenjong noem je een welp. Als welpen aan het vechten zijn, is dat voor hun plezier. Een mannetjes leeuw slaapt 20 uur per dag dus is hij 4 uur actief De leeuwen leven in troepen heeft een territorium . als je in hun territorium komt dan ben je hun vijand. In een troep leven meestal achttien vrouwtjes en een mannetje. wordt er een mannetjesleeuw geboren. Als die drie is, wordt hij de troep uitgejaagd. Een leeuwenpoot heeft een soort kussentje onder zijn voet, zodat het niet zeer doet als hij rent Er is één leeuw die met alle vrouwtjes paart.
De leeuw leeft in bijna alle delen van Afrika en in India. Het mannetje heeft wel zeven kilo vlees per dag nodig en het vrouwtje maar 5. Een leeuw kan van 15 tot 24 jaar oud worden (het kan ook eerder als een leeuw gedood wordt). Dat is ongeveer 20. Een gemiddelde leeuw wordt 220 centimeter, en een gemiddelde staart is 110 centimeter. Een nieuw mannetje verjaagd de ouderen en dood de jonkies daarvan.
Het uiterlijk van de leeuw
Van alle roofdieren is het mannetje van de leeuwen het best te herkennen. Het mannetje heeft opvallende manen, het vrouwtje daarin tegen mist deze. Aan het gebit van de leeuw is te zien wat voor leven hij leidt. Een volwassen mannelijke leeuw is een mooie verschijning. Aan het uiterlijk kun je zien in welke generatie ze zitten. Een jongen leeuw is te herkennen aan zijn zeer lichte manen, maar een oudere leeuw zijn de manen heel donker. Een leeuw krijgt manen als hij ongeveer drie jaar oud is. Een leeuw is veel groter dan de leeuwin, een volwassen mannelijk leeuw kan wel 250 kilo wegen. Aan de staart van de leeuw kun je zijn humeur aflezen, als de staart hard heen en weer zwiept, moet je maken dat je weg komt hij is namelijk dan boos. Maar als de staart zachtjes, met een kalm, rustig gangetje heen en weer gaat is hij tevreden. Leeuwen hebben goede ogen. Dat komt omdat de ogen van een leeuw wat meer uit elkaar staan, hierdoor kunnen ze goed inschatten hoe ver iets is. Ook zijn de ogen geschikt om s ‘nachts en overdag goed te kunnen zien, er is een verschil s ‘nachts zien ze alleen zwart wit, maar overdag hebben ze kleuren(beeld). De ogen zijn groot tegenover de grote van zijn kop. De pupillen van een leeuw staan normaal wijd open, maar als de leeuw bang is worden de pupillen spleetjes net zoals je kat. Het gehoor van een leeuw is ook goed, zelfs beter dan een mens. Leeuwen kunnen kleinen dieren zachtjes door het gras horen lopen vanaf een grote afstand, de leeuw hoort ze zelfs in hun ondergrondse hol, dan moet hij wel dichterbij komen.
Hoe praten leeuwen
Het gebrul dat een leeuw kan veroorzaken is het luidste geluid dat katachtige kunnen maken, het is zo luid dat alle katten in de buurt het kunnen horen. Leeuwen brullen alleen: na zonsondergang, na het doden van een prooi en als ze klaar zijn met eten, ook grommen ze naar elkaar als ze elkaar tegen komen. Leeuwen kunnen in totaal negen verschillende geluiden maken. Alle katten “praten” tegen elkaar. Dit doen ze door allerlei manieren: geuren, krapsporen en geluiden. Ze laten elkaar dan weten hoe oud ze zijn, of ze man of vrouw zijn, hoe ze zich voelen en waar ze leven.
Leeuwinnen
Zoals ik al verteld heb jagen vooral de leeuwinnen. Een jagende leeuwin kan een top snelheid van 60 km per uur bereiken. Dat klinkt snel maar is niet zo, vele prooien van haar lopen harder. Neem nou de gazelle die rent 80 km per uur bereiken. Daarvoor hebben ze bedacht om samen te werken met elkaar om een prooidier te kunnen vangen. Na een tijdje gaan de leeuwinnen jagen en laten de welpen bij de slechtste jager achter. Een soort oppas voor de jongen als de moeder voor de kost zorgt. De leeuwinnen hebben een apart territorium (gebied dat hun hebben veroverd) waar leeuwen op bezoek komen. Als een moeder dood gaat neemt de dochter het territorium over. De leeuwinnen zijn heel sociaal tegen elkaar, ze jagen samen en delen alles: grond, prooi en de leeuwen. De leeuwinnen zogen hun jongen ook gezamenlijk en helpen elkaar als iemand gewond is. De leeuwen en leeuwinnen hebben ook beslist wie het eerst mag eten: allereerst de leeuwen, dan de leeuwinnen en tenslotte de welpen.
Bedreiging
Waarom wordt de leeuw met uitsterven bedreigd? Omdat er op hen wordt gejaagd vanwege hen : vacht (dat is een soort prijs in Afrikaanse landen, stropers), tanden, botten, en andere lichaamsdelen. Die worden in veel landen gebruikt als natuurgeneesmiddel. Ook krijgt de leeuw veel minder leefruimte als vroeger, denk eens aan al die oerwouden die worden afgekapt!
Vroeger kwam de leeuw op vele plaatsen voor, zelfs in Zuid Europa! Maar er omdat er zo erg veel jacht op het dier werd gemaakt stierf het gauw op vele plaatsen voor. We hadden eerst 13 soorten leeuwen en door de jacht hebben 1de Perzische leeuw 1930, 2 de Berber leeuw 1920 en de Kaapse leeuw 1865 al het loodje gelegd. Dit kwam door dat niet alle leeuwen kunnen op hetzelfde klimaat leven, dus ze hadden geen ander gebied, of de overgang naar een ander gebied was veel en veel te groot. Gelukkig konden we in India nog op het nippertje leeuwen in veiligheid brengen, anders was de leeuw daar ook uitgestorven. In 1908 waren er nog maar 13 Indische leeuwen nu al zo’n 275 dus de Indische leeuw heeft gelukkig nog een zeer goeden kans.
De leeuw leeft op dit moment nog alleen maar in India (275 leeuwen) en in Afrika (ongeveer 50.000). Omdat er zoveel jacht op de leeuw is gemaakt zijn er nu wereldwijd overal beschermde gebieden. Je kunt een leeuw beschermen door: reservaten op te kopen, daar streng controleren of er geen jacht op het dier wordt gemaakt en een hek er omheen zetten dat ze niet weglopen en bij de stropers weer in de buurt komen. De reservaten zijn vaak erg groot, vaak wel groter dan Nederland!
De paring
In een troep zijn de vrouwtjes allemaal familie van elkaar, ze blijven hun hele leven bij elkaar. Een mannetjes is op zijn 4e levensjaar vruchtbaar, bij een vrouwtjes duurt dat iets langer die zijn in hun 5e levensjaar pas vruchtbaar. Als leeuwen paren bijt de leeuw de leeuwin in haar nek. Dit om houvast te houden. De eigenlijke paring duurt maar een paar seconde. De leeuwin snauwt na de paring tegen de leeuw en hij gaat er weer snel vandoor. Vrouwtjes paren gemiddeld om het kwartier als ze loops zijn. De loopsheid duurt 2 tot 8 dagen. Soms wissel de leeuwinnen in die tijd van partner. Leeuwen kunnen meermalen per jaar jongen krijgen, maar na een worp komt de volgende gewoonlijk pas na ongeveer twee jaar, tenzij de welpen eerder worden gedood vanwege de macht overname door een nieuwe dominante man. De man dood de welpen bij overname van een troep waardoor de vrouwen hun jongen niet meer hoeven te zeugen en daardoor weer snel loops worden. De draagtijd voor een leeuwin is 100 tot 120 dagen. Per worp worden 2 a 3 jonge geboren vaak ook meer. Op zich kunnen een leeuw en een tijger ook paren. De paring lukt zelfs, alleen de jongen die uit deze combinatie komen zijn zelf niet vruchtbaar.
Om bevrucht te worden moet een vrouwtje gemiddeld 150 keer gedekt worden, dit komt omdat de mannetjes zeer zwak zaad hebben, ze zijn bijna onvruchtbaar, wat door overgang van vader op zoon er niet beter op wordt. Maar 1 op de 5 periodes van loopsheid leidt tot bevruchting.
Maak jouw eigen website met JouwWeb