De dolfijn door Tessa en Lisanne

Dolfijnen zijn zoogdieren. Ze horen tot de groep Tandwalvissen. Dolfijnen hebben zich aan de zee aangepast en bezitten daardoor vele eigenschappen die hen van andere dieren onderscheiden. Dolfijnen halen 30 kilometer per uur.

De neus

De neus van een dolfijn zit niet aan de voorkant van zijn hoofd, maar aan de bovenkant. Het wordt ook wel het blaasgat genoemd. Bij de meeste dolfijnen is het blaasgat maanvormig. Soms zie je op zee opeens zo'n spuit water omhoogkomen. Als ze aan de oppervlakte komen en ademen in voordat ze weer onderduiken. Dolfijnen brengen daarom het grootste deel van hun leven door aan het wateroppervlak of in de buurt daarvan.

Grootte en gewicht

Dolfijnen wegen 200 tot 300 kilo, zijn 2 tot 3 meter lang, hebben een witte buik, een grijze boven kant, worden maximaal 40-45 jaar oud en hebben 80-100 tanden.

Eten

Een dolfijn eet vis, garnalen, inktvis of schelpdieren. De dolfijnen eten gemiddeld 8 kilo per dag, maar een vrouwtje dat zwanger is eet wel meer. Dolfijnen kunnen wel proeven.

Ogen

Dolfijnen hebben goede ogen. Ze kunnen ook een paar kleuren zien. Die kleuren zijn: blauw en groen, die kleuren kunnen ze heel goed zien. Rood en oranje zien ze minder goed. Dolfijnen kunnen goed zien, zowel boven als onderwater. Mensen kunnen onderwater niet zo goed zien als bovenwater, onderwater is het een stuk waziger. Dolfijnen hebben een bijzondere eigenschap aan de ooglens, die past zich aan aan de omgeving, zodat dolfijnen zowel boven als onderwater goed kunnen zien. Dolfijnen kunnen hun ogen ook onafhankelijk van elkaar 'besturen', ze kunnen bijvoorbeeld met één oog naar voren kijken en met het andere oog naar beneden kijken. Om diepte te kunnen zien, heeft een dier (en de mens dus ook) twee ogen nodig. Er zijn dieren die hun ogen aan de zijkant van hun kop hebben, zij kunnen dus niet naar 1 bepaald punt met twee ogen tegelijk kijken en kunnen dus geen diepte zien. 

Communicatie

Dolfijnen luisteren naar de teruggekaatste geluiden om voorwerpen te zien. Dit noemen we echolocatie. De dolfijn produceert een aantal klikgeluiden, die vaak te hoog zijn voor mensen om te horen. De geluiden worden teruggekaatst als ze een prooi hebben geraakt. De oren van een dolfijn kun je niet goed zien, want het zijn hele kleine gaatjes aan de zijkant van het hoofd. Dolfijnen maken een groot aantal verschillende klik-fluit- en piepgeluiden. Onderzoek naar de hoge fluittonen heeft vastgesteld dat iedere dolfijn zijn eigen unieke fluittoon heeft. Wanneer een moeder en een jong gescheiden zijn, maken ze hun fluittoon net zolang totdat ze weer bij elkaar zijn. Dit kan betekenen dat de fluittoon helpt om elkaar te herkennen. Dolfijnen passen de geluiden die ze maken aan aan hun gedrag. Want als ze spelen maken ze bijvoorbeeld een heel hoog geluid. Hiermee communiceren ze. Wat alles betekend, weten we nog niet.

Soorten

Kortsnuitdolfijn-Witbuikdolfijn-Avisidedolfijn-Hectordolfijn-Kaapse dolfijn-Gewone dolfijn-Gramper Sarawakdolfijn-Witflankdolfijn-Witsnuitdolfijn-Dolfijn van Peale -Zandloperdolfijn-Witgestreepte dolfijn-Donkergestreepte dolfijn-Noordelijke gladde dolfijn-Zuidelijke gladde dolfijn-Irrawaddydolfijn-Australische snubvindolfijn-Witlipdolfijn-Zwarte zwaardwalvis-Tucuxi-Costero- Chinese witte dolfijn of  Roze dolfijnen-Kameroendolfijn-Slanke dolfijn-Clymenedolfijn-Gestreepte dolfijn-Atlantische vlekdolfijn-Langsnuitdolfijn- Snaveldolfijn-Langbektuimelaar –Tuimelaar

Oren

Dolfijnen hebben kleine, nauwelijks zichtbare ooropeningen, vlak achter de ogen. Deze openingen hebben vermoedelijk geen, of in elk geval een zeer beperkte functie bij het horen. Het hersengebied dat verantwoordelijk is voor het verwerken van geluid, is bij dolfijnen veel sterker ontwikkeld dan bij de mens. De sterke ontwikkeling van dit gebied is in elk geval voor een deel de verklaring voor de grote herseninhoud van dolfijnen. De gehoorzenuw bevat tweemaal zoveel zenuwcellen als die van de mens. Dolfijnen nemen geluidsgolven waar van 75 Hz tot 150.000 Hz , om te vergelijken: een mens neemt geluidsgolven waar van 20 Hz tot 20.000 Hz. Hoewel dolfijnen een kleine ooropening hebben aan beide zijden van hun kop. Hoe hoger de Hz hoe hoger het geluid.

Slapen

De ogen van een dolfijn bevatten een soort van slijmerig laagje, die hun ogen beschermt tegen het water. Om te slapen moet een dolfijn maar de helft van zijn hersenen uitschakelen, aangezien het ademen automatisch gaat. Dolfijnen nemen maar korte slaapjes drijvende net onder het oppervlakte. Vaak zijn dolfijnen heel actief in de avond, voor velen is dit voedertijd.

Jongen

Dolfijnen dragen hun jong in de baarmoeder voor ongeveer 12 maanden. Bij de geboorte is een dolfijnen kalf ongeveer 90 tot 130 cm lang. En kan zo uitgroeien tot ongeveer 4 meter en tot 40 jaar oud worden. De baby word geboren met de staart eerst, en blijft vervolgens tot meestal 4 jaar bij de moeder drinken. De baby blijft meestal 3 tot 6 jaar bij de moeder, in die tijd leert hij hoe hij met anderen om moet gaan  en allerlei etenstechnieken. Vrouwtjes blijven vaak bij hun moeder en zusters. Terwijl mannetjes toch vaak een groepje vormen bij andere mannen. Dolfijnen communiceren door een soort van fluiten, elke dolfijn heeft zijn eigen fluit stijl. En door vaak tegen hun baby te fluiten leert de baby zijn moeder te herkennen.

Eten

Dolfijnen eten vis. Ze houden erg van olierijke vis zoals haring en zalm. In dolfinariums wordt de vis ingevroren. Want als er eens een slechte dag komt voor de vissers en ze hebben altijd verse vis hebben ze geen vis. Daarom vriezen ze altijd vis in. De vis is dan ontdooit geweest dus zitten er minder vitaminen in. Ze snijden de vis open en doen er vitaminepillen in. In het wild gebeurt dat natuurlijk anders. De dolfijnen zenden geluidsgolven uit en als die terugkaatsen is er vis of iets anders zoals een boot of gevaar in de buurt. Ze noemen dit ook wel echolatie. De dolfijnen zwemmen met z’n allen om de school vissen heen en zo zijn ze gevangen. Ze duiken er op af en vangen de vis. Ze eten ook vliegende vissen. Ze moeten hoog het water uit komen om die te vangen. Als je op een boot in de buurt van de kust van Amerika vaart zie je dat wel eens. Een dolfijn eet wel 8 kilo vis per dag. Een dolfijn kauwt niet op zijn eten maar slikt het meteen door. Hij gebruikt zijn tanden alleen maar om de vis mee te vangen.

Leefgebied

Dolfijnen komen bijna altijd voor in groepen. De groepjes die gewoonlijk dicht bij de kust leven, bestaan uit 10 dolfijnen. Midden op zee en in de oceaan houden ze meer van gezelligheid. Daar zijn scholen van wel 100 dolfijnen. Overal in de zeeën en oceanen kun je dolfijnen tegen komen. In de Grote Oceaan, de Atlantische Oceaan, de Indische Oceaan, de Middellandse zee, de Zwarte zee en in de Noordzee. Het is erg jammer dat er steeds minder dolfijnen zijn door dat er steeds meer vervuiling is.

Weetje

Net als andere walvissen staan dolfijnen bekend als zeer intelligente en sociale dieren. Ze hebben relatief grote hersenen, waarvoor overigens ook andere verklaringen bestaan dan hoge intelligentie: dolfijnen kennen geen remslaap en dieren zonder remslaap hebben vaak relatief grote hersenen. In 2001 slaagde een dolfijn voor de zogenaamde spiegeltest, waarbij een dier voor een spiegel wordt geplaatst om te bepalen of het zijn spiegelbeeld herkent als zichzelf.

Walvissen

Dolfijnen behoren tot de walvisachtigen. Er bestaan 2 soorten walvissen:

  • Baleinwalvissen: deze walvissen worden zo genoemd omdat ze in hun bek geen tanden hebben. Maar een soort lange draden, het lijkt een beetje op enorme borstelharen.
  • Tandwalvissen: deze walvissen worden zo genoemd omdat, de naam zegt het al, deze walvissen tanden in hun bek hebben. De dolfijn behoort tot deze groep.

De dolfijn is een zoogdier net als de poes, de hond, enz.…

Behaard

De dolfijn is niet behaard. Een vacht zou lastig zijn onder water. Maar op de snuit zie je overblijfselen van haren.

De dolfijn werkt graag samen met mensen. Dit vraagt wel veel training. Dit is een droom van vele mensen.

 Even nog een weetje…

  • Kleur: bovenkant grijs, voelt aan als rubber laars. De onderkant is wit, voelt zachter aan omdat daar het meeste vet zit.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb